7.04.2012 г.

Как да боядисаме яйцата с естествени бои?

Ако още не сте се снабдили с бои за яйца, не бързайте, а вижте няколко бабини идеи за боядисвяне на яйца с природни багри. Нашите прабаби са използвали растенията в градината, за да боядисат великденските яйца. Това е и прекрасен начин децата да се запознаят с природата.

Какви цветове може да получим и от кои растения?
- червено - сварени листа от червен лук, настъргано червено цвекло, сок от нар
- зелено - сварен спанак, магданоз или коприва
- жълто - лайка, сварени портаколови или лимонови кори, зелен чай, листа от моркови, кимион на прах, куркума
- кафяво - кафе, сварени кори на орех, черен чай
- синьо - сварени листа от червено зеле
- лилаво - гроздов сок, боровинки
- оранжево - настъргани моркови, люспи лук

Как се извлича боята (количество за 2 л. вода):
Зеленчуци - 500гр - варят се 30-40 мин
Листа, цветове, плодове - 30-100 гр - накисват се няколко часа, варят се 30-40 мин
Корени, кори - 30-100 гр - 30 мин накисване, след това 1-2ч. варене
Кафе, чай - 30-50 гр - 30 мин варене
Подправки - 3-4 ч.л. - 30 мин накисваме, варим 30 мин.

Добре е да прецедите сместа. Яйцата трябва да са твърдо сварени, задължително добре почистени с вода с оцет, охладени и най-добре бели. Преди да поставите яйцата в разтворите, прибавете по една лъжица оцет. Ако искате да получите по-наситени цветове, яйцата трябва да престоят дълго време , а също така може да варите яйцата с багрилата, например с люспите от лук. За да получите красиви шарки, преди да потопите яйцата в боите, налепете по тях мокри листа от магданоз, детелина, здравец, след това ги облечете в чорапогащник, завържете с конец и ги потопете в багрилата. След като боядисаните яйцата изсъхнат, ги намажете с памук с олио. Помнете, че първото боядисано яйце трябва да е червено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар